Проєкт ОПП «Ресторанні технології» – 2025
Обговорення освітньо-професійної програми «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» для здобувачів 2025 року вступу
4 лютого 2025 року відбулося обговорення освітньо-професійної програми «Ресторанні технології» для здобувачів 2025 року вступу. В обговоренні прийняли участь гарант ОПП – к.т.н., доцент, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства Ганна САБАДОШ, члени проєктної групи: Ігор СТАДНИК, д.т.н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; Ольга ГОЛОВКО, к.т.н. доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; стейкхолдер Евеліна СІРА – виконавчий директор ЗРГ «Гранд»; Ганна МАРКОВИЧ – здобувачка 2 курсу спеціальності «Харчові технології»; представники Ради студентського самоврядування / здобувачі вищої освіти УТЕІ ДТЕУ – Олександр САМСОНОВ, Софія ПИНТЯ.
Групу стейхолдерів та работодавців представляли: Василь ЦАП – завідувач виробництва ресторану «Камелот»; Валентина МАСАМЕД –керуюча офісом виробників хлібобулочних та кондитерських виробів; Олександр КАРПИНЕЦЬ – завідувач виробництва кондитерського цеху ПП «Мандрик».
Під час обговорення запропоновано внести зміни до ОПП, які дозволять більш чітко сформулювати особливості програми та удосконалити освітню траєкторію навчання з метою кращого засвоєння здобувачами компонент освітньо-професійної програми.
Присутні підкреслили важливість того, щоб освітньо-професійна програма відповідала сучасним тенденціям розвитку ресторанного бізнесу та враховувала потреби роботодавців; випускники повинні володіти не тільки теоретичними знаннями, але й практичними навичками, які необхідні для успішної роботи в сучасних ресторанах та підприємствах харчування. Під час практичної підготовки майбутніх фахівців важливо розвивати у студентів так звані «soft skills», комунікабельність, вміння працювати в команді, стресостійкість, відповідальність та пунктуальність – ці навички є не менш важливими, ніж професійні знання та вміння.
Рекомендації будуть враховані для оновлення освітньо-професійної програми, робочих програм практичної підготовки, підвищення якості підготовки фахівців.
Долучитися до обговорення проєктів ОПП
Проєкт ОПП «Ресторанні технології» – 2024
Зустріч робочої групи ОПП «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня зі стейкхолдерами щодо обговорення освітньої програми
Кафедрою технології і організації ресторанного господарства 22 лютого 2024 року організована зустріч робочої групи ОПП «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня зі стейкхолдерами щодо обговорення освітньої програми.
В обговоренні взяли участь – від робочої групи: гарант ОПП «Ресторанні технології», завідувач кафедри доцент Ганна Сабадош, доцент Ольга Головко, професор Тетяна Гуштан, доцент Юрій Підлипний, старший викладач Стефан Талапа – від стейкхолдерів: Василь Цап – завідувач виробництвом ресторану ГРК «Камелот»,технолог крафтового підприємства «Стейк» Владислав Огурчак.
До обговорення ОПП також долучились студенти: Олександр Самсонов, Ганна Маркович, Вікторія Воробець та ін.
Мета засідання робочої групи – аналіз освітнього процесу, обладнання кафедри, з урахуванням рекомендацій стейкхолдерів, обговорення напрямів й вдосконалення освітніх компонентів навчального процесу відповідно до сучасних вимог, інновацій у ресторанних технологіях. Увага зосереджувалась на долученні стейкхолдерів щодо покращення матеріально-технічної бази, проведення майстер-класів, тренінгів та співпраці із закладами ресторанного господарства для проведення практик студентів, працевлаштування випускників спеціальності 181 «Харчові технології».
Освітньо-професійна програма першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» в Ужгородському торговельно-економічному інституті розроблена відповідно до стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології», галузі знань 18 «Виробництво та технології», затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 18 жовтня 2018 року № 1125 є нормативним документом, що містить компетентності, що визначають специфіку підготовки бакалаврів даної спеціальності, які виражають, що саме студент повинен знати, розуміти та бути здатним виконувати після успішного завершення освітньої програми. Вони узгоджені між собою та відповідають дескриптам Національної рамки кваліфікацій.
З особливостями ОПП «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ознайомила гарант освітньої програми доцент Ганна Сабадош, яка акцентувала увагу на основних цілях, переліку освітніх компонентів та структурно-логічній схемі тощо.
Учасники обговорення висловили схвальні відгуки щодо структури, мети та особливостей ОПП. Також були висловлені рекомендації щодо освітніх компонентів, які дозволять досягнути програмних результатів навчання.
В підсумку зустрічі ухвалено вдосконалити компонентні складові ОПП «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня, зокрема вибіркові компоненти навчального плану, врахувавши пропозиції та рекомендації стейкхолдерів і студентів. За результатами обговорення було підписано рецензії на освітньо-професійну програму першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології», зазначено високий рівень та відповідність даної ОПП сучасним вимогам.
Колектив кафедри технології і організації ресторанного господарства висловлює щиру вдячність учасникам обговорення за висловлені пропозиції та рекомендації, які будуть враховані під час модернізації освітньої програми.