18 квітня 2017 року в Ужгородському торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету відбулася знакова подія – урочисте вручення дипломів першим випускникам-магістрам кафедри технології і організації ресторанного господарства (завідувач – кандидат технічних наук, доцент Сабадош Ганна Олександрівна)!
Випускників привітав директор інституту професор Гаврилко Петро Петрович, який у своєму виступі наголосив, що лише 21 студенту випала честь стати першими випускниками-магістрами Ужгородського торговельно-економічного інституту КНТЕУ. Це перший випуск фахівців найвищого освітньо-кваліфікаційного рівня з напряму підготовки «Харчові технології» спеціальності «Технології в ресторанному господарстві» не тільки в інституті, а в загалі в Закарпатській області.
До випускників звернувся завідувач кафедри природничо-гуманітарних та інформаційних дисциплін доцент Бандурин Юрій Анатолійович, який був одним з перших серед викладачів інституту, яким довелося провести величезну підготовчу роботу для того, щоб отримати ліцензії на право інституту розпочати підготовку спеціалістів з цієї вкрай актуальної для Закарпаття спеціальності.
Щиро привітав випускників-магістрів завідувач кафедри менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу професор, член-кореспондент НААН України Лендєл Михайло Андрійович.
Заступник директора інституту доцент Кляп Михайло Петрович у своєму виступі звернув увагу присутніх на особливості підготовки фахівців у галузі кулінарного та кондитерського мистецтва. Зокрема він відзначив, що під час навчання наші студенти прийняли участь у багатьох фестивалях, конкурсах та навіть чемпіонатах з кулінарного мистецтва, як загально-державного, так і міжнародного рівнів. Свідченням чого є чисельні нагороди, які були представлені на стенді. Тож кваліфікацію наших випускників підтверджено не лише державними дипломами, але й підписами знаних фахівців цієї галузі світового рівня. До прикладу на відзнаках наших студентів стоять підписи суддів змагань, які є акредитованими фахівцями WACS, World Association of Chefs’ Societies:
Томас Гуглер (Thomas Gugler, Саудівська Аравія) – управляючий майстер-шеф та директор асоціації кулінарів Синайського регіону;
Роман Давід Таубер (Roman David Tauber, Польща) – Ректор Академії готельного менеджменту і ресторанного господарства у Познані, шеф-кухар ЄВРО-12;
Марія Шрамко (Ісландія) – чемпіонка світу серед кондитерів, та інші.
Директор інституту Гаврилко П.П. урочисто вручив випускникам сучасні дипломи та документи до них, які є двомовними (на українській та англійській мові), а відтак такі дипломи є зрозумілим як для вітчизняного, так і для закордонного роботодавця. В додатку до диплому відображено особливості підготовки фахівців в УТЕІ КНТЕУ, яка полягає у глибокій практичній спрямованості його підготовки. Впродовж навчання студенти цієї спеціальності проходять щорічно різноманітні практики, в тому числі і за кордоном.
Серед випускників-магістрів Ужгородського торговельно-економічного інституту КНТЕУ відомі особистості:
Штефаньо Валентин Павлович – відомий кондитер Закарпаття;
Талапа Стефан Юрійович – знаний бармен та організатор ресторанного господарства в м.Ужгороді;
Гиндрюк Василь Васильович – ветеран освіти, багаторічний керівник освітніх закладів м.Ужгорода;
Гартл Сніжана Іванівна – відомий шеф-кухар з м.Мукачева та інші.