
03 грудня 2025 року з ініціативи кафедри технології і організації ресторанного господарства Ужгородського торговельно-економічного інституту ДТЕУ відбувся студентський круглий стіл на тему «Сучасні тренди у виробництві харчової та ресторанної продукції».
У заході взяли участь запрошені здобувачі спеціальності G2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» Мукачівського державного університету. У ролі слухачів долучилися також студенти, які лише роблять перші кроки на шляху опанування ресторанних технологій. З вітальними словами до учасників звернулися:
- Петро Гаврилко – директор Ужгородського торговельно-економічного інституту ДТЕУ, канд. геогр. наук, професор;
- Ганна Сабадош – завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ, канд. техн. наук, доцент;
- Ольга Головко– доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ, канд. техн. наук, доцент;
- Джосія Молнар-Бабіля – доцент кафедри готельно-ресторанної та музейної справи Мукачівського державного університету.
Перед учасниками круглого столу виступили здобувачі з доповідями, які супроводжувалися жвавим обговоренням та дискусіями. Це засвідчило актуальність теми заходу загалом та кожного виступу зокрема. Під час засідання було розглянуто ключові тренди та аспекти виробництва продукції ресторанного бізнесу, що відповідають сучасним вимогам якості та безпечності. Зокрема, систематизовано основні тренди:
- автоматизація виробничих процесів;
- акцент на локальні продукти;
- популярність етнічних кухонь;
- створення крафтових підприємств.
Сучасний ресторанний бізнес – це справжній марафон змін. Дефіцит персоналу, стрімкий розвиток технологій, нові смаки гостей та зростаючі операційні витрати змушують заклади шукати інноваційні рішення. Ті, хто зуміє адаптуватися, впровадити новітні технології отримають конкурентну перевагу.Успіх сьогодні залежить не лише від кухні, а й від атмосфери, технологій та здатності ресторанів відповідати очікуванням сучасних гостей.
Круглий стіл став не лише майданчиком для обговорення актуальних тенденцій ресторанного бізнесу, а й прикладом важливості комунікації між закладами вищої освіти. Такі заходи сприяють обміну досвідом, формуванню професійних компетентностей та створюють умови для інтеграції молодих фахівців у сучасний ринок праці. Участь студентів з різних ЗВО продемонструвала цінність академічної мобільності та обміну досвідом, що відкриває нові можливості для майбутніх фахівців.




